Wat is de Vacci-Check?

De laatste maanden is het begrip ‘vaccinatie’ een enorm hot topic in de humane (geneeskundige) wereld, om welbekende redenen. Uiteraard is het in de diergeneeskundige wereld ook al geruime tijd een goed ingeburgerde gewoonte om jaarlijks met het huisdier op controle te komen en de nodige vaccins toe te dienen.

Tegen bepaalde virale ziekten blijft vaccineren voorlopig ons enige effectieve wapen en daarom is het van groot belang dat er binnen de dierenpopulatie groepsimmuniteit aanwezig blijft. Indien dit niet meer het geval zou zijn, zouden we te maken kunnen krijgen met grote ziekte uitbraken, waarbij heel veel dieren (in sommige gevallen zelfs mensen) erg ziek zouden worden met risico op overlijden. Om die simpele reden is stoppen met vaccineren zeker geen optie. Meer en meer schakelen we echter wel over naar vaccineren op maat.

Uit wetenschappelijke studies blijkt dat bij sommige dieren de bescherming tegen bepaalde ziekten na een volledige vaccinatie op jonge leeftijd langer aanhoudt dan initieel verwacht. Soms zelfs levenslang. Tegenwoordig bestaat er de Vacci-Check, deze kan uitgevoerd worden bij ons in de praktijk voor zowel hond als kat. Vacci-Check is een eenvoudige betrouwbare test die ongeveer een halfuur duurt. Met deze titertest kunnen we de hoeveelheid antistoffen bepalen in het bloed tegen infectieziektes. Meer bepaald voor parvovirus, hondenziekte en hepatitis voor de hond en kattenziekte (panleukopenie) en niesziekte (herpes en calici virus) voor de kat. Als de antistoffen bij de test hoog genoeg blijken te zijn (positieve uitslag), dan is er geen hervaccinatie nodig. De jaarlijkse vaccinaties tegen rattenziekte (en eventueel kennelhoest) worden wel nog steeds toegediend, want hiervoor bestaat er nog geen test. Alsook voor bescherming tegen kattenleucose aan te tonen, is er nog geen test beschikbaar.

Hieronder staan in het kort de voor- en de nadelen van het bepalen van de antistoffen met de Vacci-Check titertest.

Voordelen:

  • Voorkomen van onnodige vaccinaties
  • Voor dieren die gevoelig reageren op vaccinaties
  • Om zieke dieren (bv auto-immuunziekte) zo min mogelijk te belasten
  • Het opstellen van een aangepast vaccinatieschema voor pups. Met deze test kan bepaald worden wat het ideale moment is om te starten met vaccineren.
  • Om te controleren of een vaccinatie is aangeslagen (in zeldzame gevallen maken dieren geen antistoffen aan en zijn ze dan niet beschermd).
  • Met een positieve titerbepaling in het paspoortje zijn ze welkom in een pension.

Nadelen:

  • Men kan niet exact voorspellen hoe lang de antistoffen voldoende hoog zullen blijven. Daarom is het aan te raden om ten minste 3 jaar later opnieuw te titeren.
  • De kostprijs van het titeren is hoger dan de kostprijs van een vaccin. Bovendien zullen we, als de titerbepaling negatief is, alsnog het dier moeten vaccineren.

Heeft u hierin interesse of wil u graag meer informatie: aarzel dan niet om ons te contacteren.

Maak een website of blog op WordPress.com